Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ημερομηνία ελαστικών


Το θέμα των ημερομηνιών που αναγράφονται στο ελαστικό τείνει να γίνει ένα απο τα πιο δυσκολοέλεγκτα θέματα. Η παρούσα λανθασμένη άποψη, δημιουργήθηκε απο την αμάθεια κυρίως αλλά και απο κακούς επαγγελματίες πωλητές ελαστικών, οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν το παραπάνω επιχείρημα προκειμένου να δείξουν οτι τα δικά τους ελαστικά είναι καλύτερα απο αυτά με παλαιότερη ημερομηνία παραγωγής.

Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο!!! Τα πολύ καινούρια ελαστικά έχουν τον κίνδυνο του μη βουλκανισμού. Της ομογενοποίησης δηλαδή, των υλικών που περιέχει το ελαστικό προκειμένου να αναδείξει τις ιδιότητές του. Το σημαντικότερο είναι η φύλαξη των ελαστικών. Όσο πιο δροσερό και υγρό περιβάλλον υπάρχει, προστατευμένο απο τον ήλιο και το φως, τόσο πιο γρήγορα επιταχύνεται ο βουλκανισμός και χάνεται η έννοια της "γήρανσης" του ελαστικού.

Το ελαστικό λοιπόν, δεν γερνάει όπως νομίζουμε. Παράγεται και πρέπει να αποθηκευτεί σε συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να μπορεί να φορεθεί ακόμη και μετά την παρέλευση 3 ετών απο την ημερομηνία παραγωγής.

Καταλήγοντας, 2 βασικοί κανόνες:
  1. Το ελαστικό πρέπει να βουλκανιστεί για περίοδο 4-6 μηνών προτού φορεθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι νεότερο ή παλαιότερο δεν ενδείκνυται για τοποθέτηση.
  2. Αυτό που πρέπει να ρωτάτε και αν είναι δυνατόν να το βλέπετε, είναι ο χώρος αποθήκευσης των ελαστικών. Σκιερό, δροσερό μέρος και τοποθέτηση σε ράφια, δίνουν το έναυσμα στον τελικό καταναλωτή να καταλάβει οτι το κατάστημα είναι οργανωμένο και βασισμένο σε επαγγελματικά πρότυπα. 
Πιστεύετε και με έναυσμα την ημερομηνία παραγωγής του ελαστικού, οτι η F1 προμηθεύεται απο την Pirelli τα ελαστικά, την εβδομάδα που διεξάγεται ο αγώνας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου