Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

5 tips για να διαλέξετε τα ελαστικά που ταιριάζουν σε εσάςΑν όλα τα ελαστικά σας φαίνονται ίδια, ερχόμαστε για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το σωστό!


1) Βρείτε τη σωστή διάσταση των ελαστικών που θα φορέσετε στο αμάξι σας.

Η πιο εύκολη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι να αγοράσουμε τη διάσταση   που μας προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου που συχνά βρίσκετε στο σχετικό βιβλίο οδηγιών που μας διαθέτει ο κατασκευαστής. Ένα ακόμη σημείο που αναγράφεται η διάσταση της ζάντας είναι στα πλαϊνά των θυρών του αυτοκινήτου. Βέβαια εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε και διαφορετική διάσταση άμα θέλετε ενισχυμένη απόδοση και καλύτερη εμφάνιση αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε τη γνώμη ενός ειδικού.


Η διάσταση του ελαστικού είναι 225/50R17
98H είναι ο δείκτης ταχύτητας


2) Μην βάζετε παλιά ελαστικά

Όλα τα ελαστικά αναγράφουν πάνω τους την ημερομηνία παραγωγής. Εάν τα ελαστικά αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τότε τα ελαστικά δεν θα έχουν κάποια μείωση στην επίδοση τους όταν φορεθούν στο αυτοκίνητο. Καλό είναι λάστιχα με ηλικία μεγαλύτερης των τριών ετών να αποφεύγονται ακόμη και αν αποθηκεύτηκαν στις κατάλληλες συνθήκες.
Βλέπουμε τους τελευταίους αριθμούς;
Το 35 είναι ποια βδομάδα παράχθηκε μέσα στο έτος
Το 07 δείχνει ότι παράχθηκε το 2007

3) Πόσα ελαστικά να αγοράζω 1, 2 ή 4 ελαστικά;

Εάν τα ελαστικά σας έχουν ακόμη αρκετό χρόνο ζωής αλλά ένα ελαστικό έχει χαλάσει λόγο ενός ατυχήματος τότε καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με ένα ελαστικό που να είναι ίδιο με τα υπόλοιπα λάστιχα.

Αν σας χάλασε ένα ζευγάρι ελαστικών ή απλώς φαγώθηκε, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τα ελαστικά με ένα παρόμοιο  ζευγάρι που να έχει το ίδιο μέγεθος και να είναι ίδιου τύπου(επιβατικά,off road,performance,).To μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι τα ελαστικά να είναι για τις ίδιες καιρικές συνθήκες με τα υπόλοιπα(Χειμερινά, καλοκαιρινά, 4 εποχών). Τα καινούργια  ελαστικά πρέπει να φορεθούν στον ίδιο άξονα και συνήθως στον πίσω άξονα του αυτοκινήτου. Καλό είναι να ρωτήσετε το μηχανικό για πιο λόγο τα ελαστικά που αλλάξατε φαγώθηκαν για να εντοπίσετε τα μηχανολογικά προβλήματα του αυτοκινήτου σας.

Σε περίπτωση που όλα τα ελαστικά θέλουν αλλαγή ταυτόχρονα, αναρωτηθείτε εάν τα ελαστικά που φορούσατε σας ικανοποίησαν, εάν η απάντηση είναι θετική, τότε απλά αντικαταστήστε με καινούργια ελαστικά τις ίδιας κατηγορίας. Σε διαφορετική περίπτωση διαβάστε παρακάτω.

4) Σε τι καιρικές συνθήκες οδηγείτε συνήθως;

Τα ελαστικά σας πρέπει να μπορούν να χειριστούν όλες τις καταστάσεις που μπορεί ο καιρός να παρουσιάζει: η βροχή, η ζέστη, το χιόνι και ο πάγος επηρεάζουν την απόδοση του ελαστικού για αυτό το λόγο εσείς πρέπει να διαλέξετε ένα ελαστικό που να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές σας συνθήκες αλλά και στις πιο ακραίες συνθήκες που μπορείτε να συναντήσετε.

  1. Εάν το κλίμα είναι σχετικά ζεστό και η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω του μηδενός  τότε η κατάλληλη λύση για εσάς είναι τα καλοκαιρινά ελαστικά χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.
  2. Άμα το κλίμα είναι εποχιακό και η θερμοκρασία πέφτει κάτω από  το μηδέν και συναντάτε συχνά συνθήκες πάγου. Τα κατάλληλα ελαστικά για εσάς είναι τα ελαστικά 4 εποχών, μία άλλη δημοφιλή λύση είναι να πάρετε δύο διαφορετικά σετ ελαστικών, ένα καλοκαιρινό και ένα χειμερινό, βέβαια το κόστος αγοράς δύο τετράδων είναι μεγάλο.
  3. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι εποχιακές με πολύ ακραίους χειμώνες, τότε συνιστάται η αγορά χειμερινών ελαστικών και ίσως και ένα δεύτερο σετ 4 εποχών.

5) Σε τι τύπο δρόμου οδηγείτε;

Για οδήγηση μέσα στη πόλη πρέπει να σας ενδιαφέρει;
  • Η απόσταση πέδησης, δείτε τη βαθμολογία που έχει το ελαστικό στην ετικέτα  του όσο πιο υψηλή τόσο πιο ασφαλές.
  • Οικονομία καυσίμου, και εδώ πρέπει να συμβουλευτούμε την ετικέτα.
  • Διάρκεια ζωής του πέλματος, καλύτερα να ρωτήσετε κάποιον ειδικό ή κάποιον που ήδη φοράει τα ελαστικά στο αυτοκίνητο του.

Για οδήγηση σε δρόμους υψηλής ταχύτητας πρέπει να ψάχνετε:
  • Άνεση, στην ετικέτα αναγράφεται ο θόρυβος που παράγει το ελαστικό, ένα ελαστικό που παράγει 3decibels παραπάνω από ένα άλλο ελαστικό, ουσιαστικά παράγει διπλάσιο θόρυβο.
  • Χειρισμό και σταθερότητα, τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι τα καλύτερα σε αυτόν τον τομέα όπως και είναι καλύτερα στο να απομακρύνουν το νερό, σε περίπτωση που υπάρχουν όμως συνθήκες παγετού ή εάν υπάρχει χιόνι πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα γιατί δεν θα σταματήσετε στο κατάλληλο χρόνο.

Αυτό το ελαστικό βαθμολογήθηκε με;
Β στην οικονομία καυσίμου, Β στην πέδηση σε υγρό δρόμο, ενώ ο θόρυβος που παράγει είναι μέτριας κλίμακας
Για οδήγηση σε χωματόδρομο 
  • Υπαρχουν κατάλληλα ελαστικά που παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη για να μην φαγωθούν τόσο γρήγορα και που παράγουν την πρόσφυση που χρειάζεται το αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου